Verhalenpalen

Als je de Hazepadfietsroute volgt kom je onderweg twaalf bijzondere objecten tegen welke zijn ontworpen door beeldend kunstenaar Marieke de Jong uit Diepenveen. Om het verhaal van het IJssellandschap nog beter zichtbaar te maken.

Het zijn verhalenpalen met daarop een zogeheten paalmuts van cortenstaal. Iedere paalmuts heeft een uniek ornament. De twaalf ornamenten vormen samen een driedimensionale IJssellandschaphaas. De palen zijn gezaagd van omgewaaide eiken uit het IJssellandschap.

In het landschap gebruiken boeren de paalmuts om de palen in het weiland te beschermen tegen inwateren. Vaak is het dan een loden afdekplaatje of wordt het simpelweg gemaakt van een plastic vat. Langs de IJssel hebben paalmutsen vaak een bolvorm en zijn ze bevestigd
op meerpalen. Je kunt je schip eraan vastmaken.

Op de verhalenpalen kun je het verhaal van die plek lezen. Deze verhalen kun je ook terugvinden in langere versie op onze website, aangevuld met tal van andere verhalen uit het IJssellandschap.

De samenwerking tussen IJssellandschap en Marieke de Jong gaat al verder terug. Voor de kunstfietsroute Okkenbroek maakte ze een werk bestaande uit duizenden gastendoekjes, een verwijzing naar de gasthuizen als voorloper van IJssellandschap, met daarop de initialenvan alle pachters van vroeger en nu. Ook ‘Binnenvaart’, het driedimensionale kunstwerk van staal is van haar hand. Dit werk kom je tegen op de Hazepadwandeling Keizersrande.