Geconcentreerd staan ze aan de Stihl-zaag, de studenten van de BOL-opleiding Bos & Natuur van het Zone college. Mooi werk is het natuurlijk voor ze, echte vellingen uitvoeren. Begeleidend docent Henk Boot vertelt: ‘De leerlingen kijken reikhalzend uit naar deze praktijkervaring in hun examenjaar. Het is niet altijd eenvoudig hiervoor een geschikte locatie te vinden. Daarom is het mooi te kunnen samenwerken met een aannemer als Kosterhout”.
Kosterhout voert de werkzaamheden in dit gedeelte van het bos uit voor IJssellandschap. De aannemer vindt het belangrijk om jonge mensen de mogelijkheid te bieden praktijkervaring op te doen. Daar waar het past binnen hun opdrachten krijgt Henk een seintje van ze, zodat de jongeren de kans krijgen om voor de werkzaamheden van de aannemer uit te werken. Samen met IJssellandschap wordt een aantal geschikte bomen uitgezocht en Kosterhout start de werkzaamheden later op en haalt de gevelde bomen uit het bos.
De studenten zagen nu op de Oostermaet bij Lettele. Henk legt aan ze uit: ‘In dit stuk productiebos gaat het om een dunning. Dit bos heeft een cyclus van zo’n 80 jaar. Op het goede moment moet je de juiste bomen ‘oogsten’ zodat het hout optimaal gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden”. Hij wijst op de kern van een boom: “je weet het natuurlijk nooit precies, zo van buitenaf. Deze is al aan de late kant, het kernhout is niet meer optimaal”. (verhaal gaat verder onder foto)
Vaak wordt na het zagen weer opnieuw ingeplant. Op deze locatie is dat niet nodig want de gevelde douglasbomen bieden hier licht en ruimte aan de natuurlijke verjonging die al duidelijk zichtbaar is. Oud maakt plaats voor jong. IJssellandschap verkoopt een groot gedeelte van het hout om opnieuw te kunnen investeren in het landschap in brede zin, maar houdt ook regelmatig een aantal stammen voor eigen gebruik. Zo worden douglasplanken ingezet voor het onderhoud en vervanging van geveldelen van de gebouwen en worden eikenstammen gezaagd tot palen en gebinten.
De nogal naïeve vraag van de fotograaf die een actiefoto wil maken, wordt professioneel beantwoord: “wil je even stoer in de camera kijken?”, student: “Nee sorry, dat kan niet, ik moet mijn aandacht bij het zaagwerk houden” . Wat dat betreft: Geslaagd!