Drugsafval melden (harddrugs en lachgas)

Recent hebben we voor het eerst te maken gehad met een grote illegale dumping van vaten hard-drugsafval. Ook lachgasflessen worden met regelmaat in onze terreinen gedumpt. Wat doe je als je drugsafval aantreft in onze gebieden?

Wat moet je doen als je vaten drugsafval ziet liggen? Wees voorzichtig!

Bel de politie (112). Wees altijd heel voorzichtig. Blijf vooral van de vaten af  en ga ook niets verplaatsen of afdekken. Houd voldoende afstand. Het afval kan zeer brandbaar, sterk bijtend en giftig zijn. Vermijd al het contact met dampen en vloeistoffen. Zorg er daarom voor dat je de wind in de rug houdt. Rook niet in de buurt van een dumping. Als je anoniem wilt blijven kunt u bellen met ‘Meld Misdaad Anoniem’ (0800 7000).

De politie neemt contact op met ons als grondeigenaar, daarvoor hoef je niet zelf contact met ons op te nemen.

Hoe herken je hard-drugsafval?

Meestal zit het afval in kunststof of metalen vaten. Deze vaten zijn meestal achtergelaten in de berm, bos of open veld. Soms in een uitgebrande auto. Ook wordt het afval soms in het riool of oppervlaktewater geloosd. Soms ruik je een zoete weeïge of penetrante lucht.

Lachgas

Sinds het verbod per 1 januari 2023 op lachgas voor consumptief gebruik,  geldt er geen statiegeld meer op de tanks. Hoewel het verbod natuurlijk goed is, is een vervelend gevolg dat de tanks met enige regelmaat in onze terreinen worden gevonden. Wees voorzichtig met de tanks, draai niet aan de open-/dichtknop.

Lachgastanks mogen NIET bij het restafval worden weggegooid, omdat de tanks kunnen exploderen bij verhitting of onder druk. Hierdoor kunnen machines beschadigd raken of veel erger: medewerkers bij de afvalverwerking ernstig gewond raken. Lege tanks moeten naar de milieustraat worden gebracht,  (deels) volle tanks vallen onder de Opiumwet en worden door een speciaal bedrijf vernietigd.

Indien je lachgastanks aantreft in ons terrein kun je een melding maken bij IJssellandschap. Dit kan per telefoon (0570-635955 tussen 09.00 – 13.00 uur of per mail info@ijssellandschap.nl). Wij zorgen vervolgens voor de juiste afhandeling.

 

Lachgastanks

 

Foto dumping vaten @DeStentor
Zie voor volledige artikel (wel abonnement nodig): https://www.destentor.nl/deventer/59-vaten-drugsafval-geloosd-in-bossen-bij-diepenveen-en-olst-eerste-keer-een-dumping-harddrugs-hier~a998637a/

Nieuwsbrief