VERLENGD! Stadsetalage ZORG LAND GOED 750 jaar zorg voor mens en landschap

Van 8 september t/m 28 maart is er in de stadsetalage een tentoonstelling te zien met titel ZORG LAND GOED, 750 jaar zorg voor mens en landschap. Dit in het kader van het 750-jarige jubileum van IJssellandschap en Zorggroep Solis.

Van 8 september t/m 28 januari is er in de stadsetalage (gemeentehuis) een tentoonstelling te zien met titel ZORG LAND GOED, 750 jaar zorg voor mens en landschap. Dit in het kader van het 750-jarige jubileum van Zorggroep Solis en Stichting IJssellandschap. TEKST VERVOLG ONDER FILM RTVOOST

Al minstens sinds 1267 bieden gasthuizen in Deventer verzorging aan armen, ouderen, zieken en gehandicapten. Om de zorg te bekostigen ontvingen gasthuizen giften maar ook bijdragen van betalende zorgklanten, de zogenoemde kostkopers. Voor verblijf in een gasthuis stond men land af en zo verkregen gasthuizen landerijen. Uit de rijke geschiedenis aan gasthuizen zijn Zorggroep Solis én Stichting IJssellandschap voortgekomen: de een voor de zorg voor mensen, de ander voor het landschap. Beide vieren nu feest met de  tentoonstelling ZORG LAND GOED in de Stadsetalage op het Grote Kerkhof van 8 september t/m 28 maart 2018.

Verenigde Gestichten
Al 750 jaar zetten zorghelden zich in voor goede zorg in Deventer. In 1267 schrijft de eerste zorgklant zich in bij het Heilige Geest Gasthuis aan de Brink. Het markeert het begin van 750 jaar zorg waarbij aandacht voor de mens maar ook voor het omliggende landschap centraal staat. De tentoonstelling ZORG LAND GOED toont dat in Deventer de zorg voor elkaar en het land diepgeworteld is in de identiteit van de stad. De jubilarissen Zorggroep Solis en Stichting IJssellandschap zijn voortgekomen uit de Verenigde Gestichten.
Zorghelden
Ook de ziekenhuiszorg en psychiatrie komen in de tentoonstelling aan bod. Er is bijzonder beeldmateriaal te zien van zowel het oude St. Jozef en St. Geertruidenziekenhuis alsook van het leven in het St. Elisabethsgasthuis en Brinkgreven.
Speciale aandacht gaat uit naar het thema ‘Zorghelden van Deventer’: zorghelden uit het verleden maar ook zorghelden van nu! In ZORG LAND GOED maken bezoekers kennis met tien mensen die in Deventer als zorgheld veel betekend hebben in het leven van anderen zoals kinderarts Van Bolhuis, P.W. Janssen of wijkzuster Antje Stielstra. Maar bezoekers kunnen ook hun eigen zorgheld aanmelden in de tentoonstelling.
Informatie
De tentoonstelling ZORG LAND GOED, 750 jaar zorg in Deventer is van vrijdag 8 september tot en met zaterdag 28 januari te zien in de Stadsetalage van het Stadhuis en te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 08 t/m 18 uur, op donderdag tot 20 uur. Op zaterdagen en koopzondagen is de Stadsetalage vrij toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur (gesloten op feestdagen). De productie van deze tentoonstelling is in handen van Deventer Verhaal, verantwoordelijk voor erfgoed in Deventer, in samenwerking met Zorggroep Solis, Stichting IJssellandschap en de gemeente Deventer.

Nieuwsbrief