Pluk de lente-dag!

En dan is plots, alles rood (en groen).

Het blijft je verbazen, die natuur. Hoe het toch altijd maar weer zomaar en naar het zich laat aanzien kosteloos aanwezig is, hoe je er van kunt genieten en hoe het zich totaal niet laat plannen. Dat laatste is trouwens best jammer want de zon bestellen op het door jou georganiseerde buitenfeestje of een boer met een lijntje naar boven voor een gewenste regenbui, zou toch wel erg praktisch zijn.

Zo fiets je op een zonnige vrijdagmiddag in april vanaf je fantastische werkplek op landgoed De Haere het weekend tegemoet, verheugd glimlachend bij het zien van de veelbelovende lichte groene waas over de bomen, zo kom je op maandagochtend terug en blijkt opeens een zeer effectieve groene (en rode want we hebben een schitterende rode beuk naast de havezate staan) verfbom te zijn geëxplodeerd. Hoe is het mogelijk!

Voordat ik me deze ochtend volledig in de werkdag onderdompel loop ik nog gauw een klein voor-rondje met Tonni, onze ontzettend-veel-van-de-natuur-wetende-vrijwilligster die een half jaar op maandagochtend wandelt met mensen met dementie. Dit levert een prachtige oogst aan bloeiende planten op. Look zonder look (eetbaar!), het weiland geel van de paardenbloemen (eetbaar!), pinksterbloemen (eetbaar!) en zelfs een paar bloeiende lelietjes der dalen (zeker niet eetbaar, maar wat ruiken ze zalig!).

Mevrouw meerkoet houdt op haar vaste stekkie in de gracht, geduldig zes perfect gespikkelde eitjes warm. Ze laat zich goed verwennen door het mannetje die af en toe een nestversterkertje komt brengen in de vorm van een takje of rietstengel en de boel ietwat zenuwachtig in de gaten houdt. Helaas nodig want de natuur kan naast lente-lieflijk ook wreed zijn. Menig jaar blijft er uiteindelijk maar één of soms zelfs geen baby-meerkoetje over van de gezinsuitbreiding.

Zittend op mijn werkplek op de eerste verdieping is het mooi mijmeren boven de laptop richting het raam. Elk seizoen is prachtig om zo te kunnen volgen maar stiekem gaat niets boven het veelbelovende zachtgroene uitzicht van dit moment. De lucht lijkt blauwer, helderder en frisser. Net als de nieuwe (werk) ideeën die weer opborrelen voor de komende tijd. Zin in!
Kortom, pluk de lente-dag!

Jet Nieboer
IJssellandschap

Nieuwsbrief