IJssellandschap in tijden van Corona – door Jaap Starkenburg

 

Beste mensen,

Vreemde bizarre tijden. Het Corona-virus is onder ons en we moeten heel veel stil leggen om te voorkomen dat de besmetting verder gaat en onze ouderen en kwetsbaren raakt. Geen samenscholingen; scholen, horeca en accommodaties dicht. Niet naar de kapper, geen bezoek aan moeder in het verpleeghuis, zelfs geen centraal eindexamen! Kinderen thuis met huiswerk van  school en ouders die proberen de moed er in te houden.  Voor onze huurders in de horeca, recreatie of zorg zijn het hele moeilijke tijden. De primaire productie van voedsel gaat natuurlijk wel door, maar het is wel de verwachting dat de prijs van zuivel onder druk komt te staan. En teveel mensen bij elkaar die een lekkere wandeling maken in het schrale voorjaarsweer van nu kan ook al niet!

Bij IJssellandschap werken we met een minimale bezetting op kantoor,  de rest van het kantoorpersoneel werkt thuis. Veel gaat telefonisch of via een videocall. De buitenmedewerkers werken ook door waarbij ze zoveel mogelijk klussen doen met geen of gering contact met andere personen.

Ik ervaar deze tijd als ellendig, bemoedigend en bijzonder. Ellendig omdat een aantal mensen die besmet wordt een zwaar ziekteproces moet doormaken met in het ergste geval een pijnlijke dood tot gevolg. En natuurlijk ellendig omdat het een enorme wissel trekt op alle zorgverleners maar ook omdat zoveel hard werkende ondernemers, zzp ers en ook onderwijzers, mensen in de culturele sector en heel veel anderen een hele moeilijke tijd doormaken. Bemoedigend omdat we een kabinet zien die doorpakt en leiderschap toont en er op vele fronten in de samenleving solidariteit wordt betoond en creatieve oplossingen worden bedacht. Bijzonder toch ook omdat we nu te maken hebben met “natuurgeweld” waar we als mens even geen antwoord op hebben.  Ik blijf ook de geïnteresseerde bioloog, die zich afvraagt: hoe pak je dit nu aan (zie hiervoor onderstaand stuk).  En tenslotte natuurlijk: wat is het effect van deze pandemie wereldwijd, landelijk en regionaal, welke kansen biedt het vervolgens ook t.a.v. ons welzijn en onze welvaart. Welke lessen kunnen we leren (“never waste a good crisis”)?

We wensen jullie gezondheid, geduld en vertrouwen. Wij zullen als IJssellandschap contact opnemen met gedupeerde partners en met hen bespreken hoe we de ellende te boven kunnen komen.

Lees HIER het artikel: Geen Gastheer voor Corona
(ism Frits Pluimers, oud directeur veterinaire dienst van het ministerie van LNV

Jaap Starkenburg
26 maart 2020

Nieuwsbrief