Kraamkamer natuur is kwetsbaar

De lente piept al voorzichtig om de hoek en dat betekent dat het broedseizoen ook gaat losbarsten.  Onze natuurgebieden waar de kraamkamers van Moeder Natuur zich bevinden, zijn dagelijks geopend en worden druk bezocht.  Dat is op zich natuurlijk prachtig, bezoekers genieten volop van al het moois dat de natuur ons biedt.

Maar tegelijkertijd is er ook reden voor bezorgdheid. We zijn te gast in de natuur en dienen rekening te houden met de kwetsbaarheid van de dieren (én planten) die er leven. Dat doe je door op de paden te blijven en vooral door honden aan de lijn te houden! Ook jouw brave viervoeter kan het bos of het grasland in springen en daarmee de (jonge) dieren de stuipen op het lijf jagen. Van schrik bezeren ze zich of raakt de moeder zo van slag dat ze het jong in de steek laat.

Als je op kraamvisite gaat, is het belangrijk om rust te waarborgen. Ook in de kraamkamer van Moeder Natuur! Om het publiek hierop te attenderen hangen we op een aantal van onze landgoederen tijdelijk een spandoek om de bezoekers te verwelkomen én ze bewust te maken van het feit dat ze in feite op ‘kraamvisite’ zijn. Een enkel gebied wordt tijdelijk afgesloten, vanwege de aard van het terrein. Dit geldt bijvoorbeeld voor het pad vanaf de Bolwerksweg in Deventer.

Het broedseizoen loopt formeel van 15 maart tot 15 juni, op sommige plekken langs de IJssel tot 15 juli. Maar eigenlijk verandert er ook niet heel veel buiten die data: Van harte welkom in onze gebieden om te genieten op de paden, en met je hond aan de lijn!

 

Nieuwsbrief