Stinzenplanten op onze landgoederen

Onze groene vrijwilligers zijn hard aan het werk op onze landgoederen. De wekelijkse dinsdaggroep maakt het eiland bij Nieuw Rande (Diepenveen) weer tiptop in orde nadat recent de slechte bomen daar zijn weggezaagd. Vrijwilligersgroep De Groene Knoop gaat komende weken stinzenplanten verspreiden op Nieuw Rande en landgoed De Haere (Olst).

Stinzenplanten werden van oorsprong door de adel en rijke burgers geïntroduceerd rondom landhuizen en kastelen in Nederland en Noord-Duitsland. Ze werden aangeplant om het landgoed te verfraaien en te laten zien dat de heer des huizes over een goede smaak beschikte.

Stinzen zijn groepen planten van oudsher afkomstig uit landen als Japan, China en Turkije. Denk bijvoorbeeld aan blauwe druifjes, sneeuwklokjes, bosanemonen, daslook, bluebells en sleutelbloemen. Ze bloeien tussen februari en mei en zorgen voor een kleurrijk voorjaar op het landgoed. Sommige stinzen hebben een geneeskrachtige werking, en werden vroeger ingezet ter ondersteuning van de gezondheid van de landgoedeigenaar en zijn gezin en personeel.

Stinzenplanten zijn vooral te vinden in de provincies Friesland, Groningen, Gelderland en Overijssel. Stinzen komt van het oud-Friese woord ‘stins’; stenen huis. Ze groeiden veelvuldig rondom de Frieze ‘stinzen’ ; landgoederen.

Op landgoed de Haere en Nieuw Rande vind je ze ook al veelvuldig. Op sommige plekken staan ze daar in grote groepen bijeen, op plekken waar ze minder in het zicht staan of op een plek waar ooit iemand ze geplant heeft maar wat niet de meest logische plek is. Stinzen kunnen zich op de plek zelf verspreiden door uitlopers en soms worden ze ook verspreid door bijvoorbeeld vogels die zaden meenemen.

Sommige stinzenplanten zijn minder goed instaat zichzelf te verspreiden. De vrijwilligers helpen de stinzen een handje zodat we in een volgend voorjaar op nog meer plekken op het landgoed kunnen genieten van prachtige voorjaarsbloeiers, belofte van dat wat komen gaat.

Bluebells

 

23 april 2023

Nieuwsbrief