Welkom Sander Berkhof

kennismaking met onze nieuwe terreinmedewerker/toezichthouder

Sinds kort is een echte Tukker ons team komen versterken. Sander Berkhof werkt als terreinmedewerker én als toezichthouder bij IJssellandschap. Het past hem goed, die dubbele rol en de vrijheid die hij ervaart in het indelen van zijn werk. Sander “dat maakt het voor mij hier fijn werken, dat er veel afwisseling is”.

Mensenkennis
Sander: “Ik wilde vroeger bij de politie. Daar werken mijn vader en broer ook. Maar het is anders gelopen.  Ik zit van jongs af aan bij de scouting en had altijd al interesse in buitenwerk en de natuur. Ik heb na mijn middelbare school daarom de opleiding Bos & Natuurbeheer gedaan en ben gaan werken in het groen’.

Sander heeft veel ervaring in het landschapsbeheer, met boomonderhoud en -verzorging. Voordat hij bij IJssellandschap kwam werken heeft hij 10 jaar bij Noest, een bos- en landschapsbedrijf gewerkt.  Sander: ‘dat was écht zwaar werk. Veel klimmen, sjouwen, zagen. Je stond zo uren aan de motorzaag. Mooi om te doen, maar dat hou je niet eindeloos vol’.

En het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Sander: ‘tijdens mijn werk in de bosbouw werkte ik ernaast af en toe voor een beveiligingsbedrijf bij tentfeesten en buitenevenementen.  Daar had ik veel plezier in. Het contact met de bezoekers, vaak heel gezellig. Je maakt van alles mee en je krijgt er echt mensenkennis van. Daar heb ik nu veel profijt van in het toezicht’.

Hoge Veluwe
Met die ervaring én met zijn groene opleiding kwam Sander terecht bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe: ‘Daar kon ik de opleiding BOA* Basis gaan doen en werd ik aangesteld als terreinmedewerker én, zoals dat heet,  algemeen toezichthouder openbare ruimte domein 1. De Hoge Veluwe is een bijzonder werkgebied,  zo’n groot natuurgebied maar wel met een hek eromheen en openingstijden. Dat brengt een bepaalde dynamiek, het is er goed georganiseerd. Helaas was er toen geen plek voor een functie in domein 2, dat is het echte groene BOA-werk met milieudelicten en jacht & visserij. Die mogelijkheid was er wel bij IJssellandschap en ik heb mede daarom de overstap gemaakt naar de stichting. Dat ik ook hier het terreinbeheer met werk als toezichthouder kan combineren, is ideaal’.

Balans
Beide functies kennen geen kaders, er is altijd werk te doen. Dus het was even zoeken naar de balans, maar die is nu wel gevonden. Sander: ‘Ik werk in ieder geval één vaste dag als terreinmedewerker en kan de rest van de uren naar eigen inzicht indelen. Je werkt als toezichthouder wat vaker op weekenddagen en bij een melding van een storting of op drukke zonnige wandeldagen ben ik natuurlijk in het veld om op te ruimen of waar nodig mensen aan te spreken’.

Als geboren, getogen en daar nog altijd wonende Twentenaar kende Sander het gebied van IJssellandschap bij aanvang niet zo goed. Sander: Maar de werkplaatscollega’s en mijn toezicht-collega, Henk Jan, maken we me snel wegwijs. Niet alleen het werk maar ook het werkgebied is zeer afwisselend met onder andere bos, uiterwaarden en diverse natuur- en rustgebieden. Het bevalt me goed. Ja,  ik heb naar m’n zin hier, als Tukker in het Sallandse”!

*BOA=Buitengewoon Opsporings Ambtenaar.

 

november, JN

Nieuwsbrief