zo. 20 november Sallandse Doorstapwandeling

Op zondag 20 november organiseert IVN Deventer een prachtige wandeling van ca 13 km door het Sallandse land. Vertrek om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats NuNU, Raalterweg 22 in Schalkhaar.

De wandeling gaat deels door het IJssellandschapgebied. Je wandelt over De Kranenkamp, landgoed van stilte, met klooster Sion en komt langs kenmerkende boerderijen. Het coulissenlandschap is hier opvallend zichtbaar door de afwisseling van bos en weidevelden en kent nog veel zandwegen. Onderweg wijst een gids van IVN je op de bijzonderheden onderweg.  Neem je lunch mee, onderweg wordt er een pauze ingelast.

Zin om mee te wandelen? Opgeven kan bij excursies@ivndeventer.nl

 

Informatie voor onderweg:

Het landschap waar de wandeling doorheen gaat is karakteristiek Sallands: een open agrarisch gebied met verspreid liggende bosschages en een aaneengesloten bosgebied van zo’n 75 hectare. De landerijen worden overwegend gebruikt voor een mengeling van veeteelt en akkerbouw. Maïs is het meest verbouwde gewas.

Op de rand van het buurtschap Averlo ligt het 190 hectare grote landgoed Beernink-Voorhorst. Dit gebied tussen de Raalterweg en het Overijssels kanaal nabij Wesepe omvat drie boerderijen: de Beernink, de Voorhorst en ’t Wesselink.

De drie boerderijen zijn nog steeds in bedrijf en eigendom van IJssellandschap. De Voorhorst en ’t Wesselink zijn melkveebedrijven waarbij op ’t Wesselink een tweede bedrijfstak is opgezet. In het recreatieseizoen is een gedeelte van het erf gereserveerd voor de tenten van ‘het beter boeren bed’. Koken op een houtvuurtje, ’s avonds lezen bij een olielamp en slapen in een bedstee (zie Het Wesselink).

Op De Beernink worden op biologische wijze schapen gehouden. De bewoners van de Beernink zetten zelf hun producten af, voor een belangrijk deel via de (ecologische) Noordermarkt in Amsterdam en op de boerenmarkt in Zutphen. Ook hebben ze verkoop aan huis zie www.bslombok.nl

Voor IJssellandschap is de voortzetting van de huidige bedrijvigheid op dit landgoed, waar mens en landschap van oudsher een eenheid zijn, het belangrijkste doel.

  

Het fraaie decor van het landgoed maakt dat er veel gewandeld en gefietst wordt. De bossen op het landgoed zijn indertijd aangelegd ten behoeve van de houtproductie, maar bieden nu ook volop ruimte aan een rijke fauna, zoals haas, vos, konijn en ree. Het bos bestaat voor de helft uit fijnspar en eik. Daarnaast zijn douglas en grove den belangrijke soorten.

Nieuw Sion

Abdij Sion bestaat sinds 1890 en is tot 2015 een trappistenklooster gebleven. De laatste monniken trokken de deur achter zich dicht en vonden een nieuwe plek op Schiermonnikoog.

De Stichting Nieuw Sion nam het klooster op 29 december 2015 over. Haar eerste doel is het religieus en cultureel erfgoed van het klooster te bewaren. Daarbij speelt de rust en de stilte een grote rol. Met het oog daarop is het de bedoeling dat het in de kloosterkerk, de kloostergangen en in de berceau stil blijft. Je kunt de kerk, de gastentuin, de koffieschenkerij en het kerkhof bezoeken.

Landgoed de Kranenkamp / Landgoed van de Stilte

De Kranenkamp, tussen Diepenveen en Schalkhaar heeft een geschiedenis die terug gaat rond 1401. In 1600 bouwde Johan ter Bruggen er een boerderij, later is er een landhuis neergezet. Het gebied was van oudsher altijd vrij nat. Het landgoed dankt zijn naam waarschijnlijk aan de kolonie kraanvogels die in vroegere dagen neerstreek op het landgoed. In 1935 is het toenmalige landhuis helaas afgebroken. De vijver is nog aanwezig. Aan de oever staat een tamme kastanje.

Het park naar ontwerp van Van Delden is een klassiek voorbeeld van een Engels landschapspark. Het wandelpad slingert over kunstmatig aangelegde heuveltjes. Een kronkelde sloot moet de suggestie wekken van een kabbelend beekje. De sloot mondt uit in een vijver. De laatste jaren is er hard gewerkt om het dichtgegroeide bos langs de Soestwetering aan de Raalterweg zijn parkachtige karakter weer terug te geven, is de verbinding met de wetering weer opengemaakt, zijn de bruggen opnieuw aangelegd aan de hand van vroegere fotos, de paden met halfverharding uitgerust en volmaakt een rietgedekt theehuisje de idylle.

 

Nieuwsbrief