Dood hout leeft!

“Waarom laten jullie die dode boom daar zo staan, en kunnen jullie die dode takken daar niet een beetje opruimen”? Vragen die ons soms gesteld worden. De meeste mensen in ons land houden in de regel immers best van ‘netjes en aangeharkt’. Het antwoord is eenvoudig: we laten het expres liggen want…dood hout leeft! Naar schatting veertig procent (!) van de totale bosfauna in Nederland is zelfs gebonden aan dood hout (bron: kenniscentrum insecten). Onder andere 750 keversoorten kruipen op en in het vermolmde hout. Ook voor veel mieren, vliegen, wantsen, vlinders is dood hout van levensbelang, net als voor paddenstoelen, mossen en korstmossen. De spechten en andere dieren gebruiken het dode hout dan weer als restaurant, er valt genoeg te halen!

Groen met Blauwe stippen
IJssellandschap heeft dus om de biodiversiteit te bevorderen een actief beleid als het gaat om het laten liggen, of staan van dood hout. Soms zie je bomen met blauwe stippen erop. Als er rondom die locatie houtoogst plaats vindt is dit een teken voor de houtvester dat hij deze boom moet laten. Vaak bevinden zich in deze (dode)bomen namelijk verblijfplaatsen van vleermuis of specht.

Veiligheid
Natuurlijk staat in ons dagelijks (bos)beheer de veiligheid wel voorop. Al onze landgoederen zijn immers toegankelijk voor het publiek en kennen vele wandelroutes. Er is daarom een uitgebreid systeem waarmee wij werken (Betula) waarin periodiek de controles van boomveiligheidscontroles langs lanen, paden, wegen en in parken naar voren komen. Liefst doen wij de controlerondes in het najaar, wanneer zwamvorming te zien is. Natuurlijk ruimen wij ook bomen en takken op daar waar het wandelen (of mountainbiken) in de weg ligt.

Maar in het algemeen geldt dus, lekker laten liggen want dood hout leeft!

@Met dank voor de fotos van Peter Voortman.

Nieuwsbrief