IJssellandschap plant 8000 loofbomen

Tot eind maart plant IJssellandschap 8000 nieuwe loofbomen in de terreinen van IJssellandschap en met name in het bos van De Oostermaet bij Lettele. Een deel van het bos daar wordt omgevormd van naaldhoudproductiebos naar loofbos. Niet zomaar, maar met een doel: het vasthouden van water. Dit project komt voort uit het pilotprogramma ZON, Zoetwater voorziening Oost Nederland, een programma van het Waterschap en Provincie Overijssel.

Win-win
Gerben Visser, landschapsbeheerder, spreekt van een win-win situatie. Hij vertelt: ”Een groot deel van het productiebos in de Oostermaet staat in ons bosbeheerplan al aangemerkt om te worden omgevormd. Dat gaat natuurlijk niet in een keer. Bomen die geschikt zijn worden gerooid en zo langzaam maar zeker wordt er bij het beoogde gedeelte over gegaan naar loofbos. We planten soorten aan zoals hazelaar en haagbeuk om een mooi divers beeld te creëren en het water beter op te vangen” daarnaast planten we ook veel Lindes in andere gebieden van het IJssellandschap.

Voorkomen van droogte
Het programma ZON is in het leven geroepen omdat als gevolg van de klimaatveranderingen er steeds vaker periodes van droogte voorkomen. Deze zomer was hier uiteraard een levendig voorbeeld van. Het wordt steeds belangrijker om het water goed vast te kunnen houden. Tijdens natte periodes valt er in korte tijd veel regenwater, waardoor ook de goede afvoer van al dat water belangrijk is. Loofbomen zijn hiervoor geschikter dan naaldbomen. De meerderheid van de naaldbomen verliezen hun naalden niet en blijven in de winter doorverdampen. Terwijl de loofbomen, die hun bladeren wél verliezen het water heel goed afvoeren via de stam, de grond in. Daarnaast zijn loofbomen ook goed voor de biodiversiteit.

Eind januari was de houtvester klaar in de Oostermaet. Het hout ligt in stapels langs de Oerdijk om opgehaald te worden. Nu kan het aanplanten beginnen. Dat heeft wat haast want voor ca. eind maart zijn de omstandigheden voor de nieuwe aanplant het meest ideaal. Het planten doet IJssellandschap grotendeels zelf met medewerking van onze groene vrijwilligers. Ook een handje meehelpen als vrijwilliger? Meld je aan via 0570-635955 of info@ijssellandschap.nl

(op de)Foto: Titus Reith

Nieuwsbrief