Meiden in het groen

Stagiairs zijn jaarrond welkom bij IJssellandschap. Op kantoor en zeker ook in het veld. Gelukkig komen er steeds meer vrouwen op praktische groene functies.  Deze schoolperiode hebben we zelfs 2 stagiaires bij de werkplaats: Amy en Minou. Super leuk! Waarom deze beroepskeuze en hoe bevalt dat eigenlijk, als jonge meiden in het groen? We vragen het ze.

Welke opleiding doen jullie en wisten jullie altijd al dat jullie ‘in het groen’ wilden werken?
Minou (23): ik doe Bos & Natuurbeheer bij Yuverta Velp, niveau 3 en ben bezig in mijn laatste jaar. Ik zit bij de scouting, hou van het buitenleven. Toch heb ik eerst nog twee andere opleidingen gedaan; de Veva (defensie) en in de logistiek. Die heb ik ook afgerond, maar het was uiteindelijk niet wat ik wilde. Nu ben ik op mijn plek.

Amy (19): Ik heb eerst ook wat anders gedaan. Fotografie. Dat was ook niet wat ik ervan verwachtte, maar ik vond het wel leuk om in de natuur te fotograferen. Ik ben na een tussenjaar daarom overgestapt naar Bos & Natuurbeheer aan het Zonecollege in Zwolle. Daar zit ik nu in het eerste jaar van niveau 3. Ik heb nog weinig kennis en vind het leuk in de praktijk te leren. Ik voelde me wel altijd al betrokken bij de natuur, raapte bijvoorbeeld zwerfafval en wil nu ook professioneel van betekenis zijn voor de natuur.

Minou vult aan: ja, dat heb ik ook. Dat ik me in wil zetten voor de natuur. Ik vind het fijn dat ik bij mijn stages veel kennis en praktijkervaring heb gekregen. Ik heb al een aantal stages gehad waaronder bij Landgoed Schovenhorst in Putten. Dat was ook mooi, daar hebben ze een Arboretum* met enorm veel verschillende soorten bomen.

Waarom bij IJssellandschap en hoe bevalt dat eigenlijk?
Minou: Ik kwam al scrollend via de buffels terecht op de website van Boer ’n Buffel op Landgoed Keizersrande en zag dat ze daar de grond pachten van IJssellandschap, ik dacht ‘hé, dat is misschien wel een leuke organisatie’. Daarnaast heb ik iemand in de klas, Lotte, die heeft al bij jullie stage gelopen en van haar hoorde ik dat ze het naar haar zin heeft gehad. Het bevalt me goed bij IJssellandschap, er is een fijne sfeer en veel vrijheid.  Bleswerk**, zagen en bosmaaien doe ik graag. Ik heb al veel geleerd over natuurbeheer van Tino (terreinmedewerker Natuur) en ga vaak mee met Ab (bosmedewerker), die kan heel goed bosmaaien. Hij leert mij hoe je het mooi kunt doen. We maaien nu veel kikkerpoelen, dat doe je op een bepaalde manier en alleen in gedeeltes. Als je niet maait, dan verlandt de poel en krijg je een droge kuil. Het is nuttig werk en Ab is tevreden over hoe ik het doe.

Amy: Het is niet makkelijk om een stageplek te vinden, zeker niet bij grote organisaties als Staatbosbeheer. Ik heb gegoogeld en via stagemarkt gezocht en kwam zo bij IJssellandschap. Ik ben nu ben nog maar 4 dagen geweest en ga vooral mee met Klaas (terreinmedewerker bos). Van hot naar her en echt om het terrein en het werk te leren kennen. Voor mij is dit mijn eerste groene stage, dus ik leer elke dag over het werk. Ik heb mijn bosmaai-examen, hopelijk kan ik dan straks wat meer zelf in het veld aan het werk.

En als vrouw tussen de groene mannen?
Beiden: je hebt toch het gevoel dat je je moet bewijzen. Amy: vandaag moest ik boren, dat ging niet gelijk helemaal goed en dan denk ik toch, “ze zullen wel denken dat ik het niet kan omdat ik een vrouw ben’,  terwijl een jonge mannelijke stagiair het misschien ook niet direct goed had gedaan. Minou: ja, dat heb ik ook, dat je toch wil laten zien dat je mee kunt doen. Verder is er niet veel verschil, nou ja, 1 ding is vervelend; als je naar de wc moet. Je bent de hele dag buiten en waar mannen de eerste boom rechts gaan, is dat voor vrouwen toch minder makkelijk. Je went er aan, maar het blijft lastig.

En na de opleiding, wat is jullie doel?
Amy: Ik woon in Staphorst maar ben eigenlijk gek op de zee. Ik ben net begonnen met de opleiding en ga nog ontdekken wat ik er mee wil doen. Wat me nu echt fantastisch lijkt is om te werken op de Waddeneilanden. Het is hier ook mooi, maar van jongs af aan hou ik van de zee en het landschap daar. Het bos dat overgaat in de duinen, prachtig! Ik hoop echt dat ik daar een stage kan lopen en misschien kan gaan werken.

Minou: Nog ongeveer een half jaar en dan ben ik klaar met de opleiding. Ik ga aan het werk maar weet nog niet precies wat ik het liefst ga doen. Ik wil  graag mijn trekkerrijbewijs en hoorde toevallig ook dat er hier in het nieuwe jaar een vacature vrij komt. Het bevalt me en het is tijd dat er een keer een vrouw op de werkplaats van IJssellandschap komt werken, ik denk dat ik ga solliciteren!

* bomentuin
** bomen selecteren voor de houtoogst

2023 oktober, Jet Nieboer
Met dank aan Amy en Minou.

 

Amy (L) en Milou (R)
Nieuwsbrief