Varkens tegen Japanse Duizendknoop

Japanse duizendknoop is een geïmporteerde tuinplant die waarschijnlijk door het storten van tuinafval in onze natuur is terechtgekomen. Met zijn grote groeikracht verdringt de plant de oorspronkelijke begroeiing en overwoekert soms ook landbouwgrond. Zie ook: https://ijssellandschap.nl/ons-nieuws/japanse-duizendknoop/

Ook op een pachtperceel van IJssellandschap aan de Kletterstraat in Olst heeft de duizendknoop de overhand gekregen. Op dit landbouwperceel  gaan we een proef doen in samenwerking met de pachter en www.buitengewonevarkens.nl . Dit bedrijf plaatst op diverse locatie’s in Nederland scharrelvarkens.

Aan de Kletterstraat wordt half augustus een tiental varkens specifiek ingezet om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. De dieren houden van de groeiwortels en wroeten die uit de grond om op te eten. Ook de bladeren van de plant vinden ze lekker. De rest van de steel bovengronds droogt uit en zal daardoor niet verder groeien. Al op meerdere plekken is aangetoond dat varkens een bijdrage kunnen leveren aan het op natuurlijke wijze bestrijden van de Japanse duizendknoop. Als dit ook lukt aan de Kletterstraat zou de hulp van de varkens breder in het IJssellandschap kunnen worden ingezet.

aug, 2023

 

Nieuwsbrief