Welkom op landgoed Buitenpost

4 mannen. 5 concepten. 1 landgoed. Landgoed Buitenpost (12 ha) is de jongste onderneming op IJssellandschapgrond. De meesten kennen het als Hof van Twello, het bedrijf dat door Gert Jan Jansen in 2003 is opgericht.  Buitenpost is een nieuw verfrissend concept maar met een onveranderd succesvol uitgangspunt: bezoekers mee naar ‘buiten’ te nemen door middel van de 5 concepten cq pijlers: Teelt & Groen, de Streekwinkel, Horeca, Blotevoetenpad en Camping.

Diversiteit aan bezoekers
De 4 mannen zijn Jos Schmitz, Marijn Kroon, Arnoud Pijpker (tijdens het interview niet aanwezig) en Adriaan Verkerk. Als je van bier houdt ken je de eerste 3 hoogstwaarschijnlijk van Davo Bieren & Bars, waar ook ons heerlijke 750-jarige jubileumbier de Kostkoper werd gebrouwen. Adriaan is restaurateur in Amsterdam en was mede-organisator van de Smaak van Deventer.

We worden welkom geheten in de Groene Huiskamer, de grote kas die op het terrein staat. Een fijne plek, met een grote nieuwe bar, lange banken tussen het groen en een royaal buitenterras met vrolijk gekleurd meubilair. Buitenpost is, zoals de naam al zegt vooral buiten. Dat is met de beperkingen voor de horeca binnen, erg prettig. Ze kennen dan ook een vliegend start vanaf de soft-opening.  Wat opvalt is de ontspannen gezelligheid en de diversiteit aan bezoekers; jonge stellen, vriendengroepen-van-alle-leeftijden met jaloersmakende borrelplanken op de biertafel en van top tot teen besmeurde kinderen die stralend van het blotevoetenpad of de modderpoel terugrennen naar hun ouders/opa/oma/zelf in te vullen.

Wij zijn Buitenpost
Er is sinds de overname begin 2021 al veel werk verzet om het geheel een eigen sfeer te geven: de kas, de winkel, de camping het is allemaal onder handen genomen. Nieuw is ook de receptie bij de entree, hier kun je koffie krijgen op het terrasje, kaartjes kopen voor het blotevoetenpad en word je wegwijs gemaakt over het terrein.  Marijn: “De coronasluiting was natuurlijk ellendig, maar het haalde,  nadat we Hof van Twello definitief over hadden genomen wel een beetje de druk van de ketel om overhaast open te gaan. Davo en het restaurant van Adriaan waren gesloten, maar onze medewerkers stonden wel op de loonlijst. Iedereen heeft in die tijd hier gewerkt. Gezaagd, geschilderd, gebouwd. Met elkaar, dat was mooi”. Adriaan: “ We hebben al heel veel gedaan, en er is ook nog ontzettend veel te doen. Dat kost tijd. We ontwikkelen de komende jaren,  alles wat we verdienen investeren we door in het bedrijf”.

Jos: “Buitenpost is een verlengde van waar we al mee bezig zijn. 10 jaar geleden zijn we Davo gestart met duurzaamheid en korte ketens als uitgangspunt. Daar herbruiken we het koelwater van de brouwerij, draaien we op zonne-energie, staan op het menu hamburgers van Deventer boerderij de Yperenberg en bestel je bier aan de bar van IJsselhout uit het IJssellandschap. Adriaan vult aan: “Buitenpost is hiervan de 3.0 versie. Deze plek heeft potentie. Natuurlijk zien we als ondernemers de commerciële kant voor de lange termijn, maar dit is vooral ook wat wij, samen met onze gezinnen, zijn. Ik heb mijn camper nu op het  terrein staan, morgen is m’n vrouw er, rennen onze kinderen hier rond en komen onze vrienden op bezoek”.

Eten en drinken wat er groeit
De camping bestaat nu uit 3 safaritenten en in totaal 25 kampeerplekken. Het toiletgebouw is nieuw en helemaal afgewerkt met IJsselhout. De sfeer van de camping is relaxt. Iedereen is welkom met tent, kleine camper of caravan. Jos: ‘zo kwamen laatst 2 mannen op fietsvakantie langs. Of ze konden meehelpen in ruil voor een overnachting. Nou, dat kwam net even goed uit, graag dus!”.

De horeca-tak is dan bekend terrein,  de land- en tuinbouw tak is daarentegen behoorlijk nieuw voor de mannen. Marijn: “Er werkten hier al een aantal mensen die er verstand van hebben, en we leren elke dag heel veel bij. Vallen en opstaan. En weer doorgaan. De wijngaard bijvoorbeeld, dat is arbeidsintensief. We vinden het leuk om ons erin te verdiepen, maken connectie met kenners. In mei 2022 serveren we onze eerste Buitenpostwijn. De kas krijgt ook steeds meer vorm, het geheel van de moestuinen willen we verder uitwerken. Dat past ook bij het concept. Hier groeit wat je eet en drinkt. We zijn nu ook op ons terrein samen met een IJssellandschappachter bezig met het ontwikkelen van dé perfecte aardappel voor onze frieten.  De chef kookt met onze eigen producten en met ingrediënten uit de buurt. Lokaal is nog belangrijker dan biologisch, dat zie je ook terug in de Streekwinkel. Het gaat over kwaliteit en eerlijke producten. Zowel wat betreft eten & drinken als in de producten die we verkopen op het gebied van (moes)tuinieren en leefstijl”.

Mooie expertise
IJssellandschap is blij dat het door Gert Jan met veel aandacht en energie opgebouwde Hof van Twello een vervolg krijgt met Landgoed Buitenpost. Directeur Judith Snepvangers, over de rol van de stichting: “Onze ondernemers ondernemen voor eigen rekening en risico, maar we willen als IJssellandschap het verschil maken door nog beter te gaan faciliteren passend bij de ondernemers die onze gronden en panden gebruiken. Zo kennen we bijvoorbeeld een aantrekkelijke regeling voor boeren die om willen vormen naar biologisch en gaan we in gesprek met ondernemers als er ontwikkelingen spelen. Judith is enthousiast over de samenwerking die de ondernemers van Landgoed Buitenpost zoeken met boeren en andere ondernemers binnen IJssellandschap: “Bij een goede samenwerking heeft iedereen baat. We hebben een stevig netwerk met agrarische én recreatie/horeca ondernemers. Er zit echt veel kennis en expertise binnen IJssellandschap, op allerlei gebied. Het is mooi als daar meerwaarde uit kan komen voor onze ondernemers.’

Judith: “Bij Buitenpost komt alles heel mooi samen. Het brood dat geserveerd wordt, komt van de Bökkersmölle uit Olst (red: eigendom van IJssellandschap), het hout dat wordt gebruikt komt uit ons eigen bos,  de perfecte Buitenpost friet is straks mede mogelijk gemaakt door de kennis van een van onze pachters en bij Davo serveren ze vlees van pachtboerderij De Yperenberg. Dit soort verbindingen binnen ons netwerk kan zeker worden uitgebreid en dat stimuleren we graag”.

Na afloop van de kennismaking en rondleiding wordt er met elkaar geproost, uiteraard met een ‘buitenpostje,  op een goede samenwerking en duurzame toekomst voor landgoed Buitenpost! 

JN, 2021. Op de foto in de header ontbreekt Arnoud Pijpker

Van IJssellandschap Boom tot Davo Bar

Nieuwsbrief