Parkherstel Landgoed De Haere

PARKHERSTEL LANDGOED DE HAERE en verwijdering aangetaste beuken

Al geruime tijd is zichtbaar dat er werkzaamheden op Landgoed De Haere worden uitgevoerd. Een deel van de werkzaamheden is onderdeel van het landgoedbeheerplan De Haere. Dit betreft onder andere het aanpassen van de perken en het verwijderen van een aantal eiken om de oorspronkelijke historische zichtassen weer vrij te maken. Doel hiervan is om het historische parkaanleg toekomstbestendig te maken, passend bij haar monumentale status.

Het parkaanleg op de Haere is aantrekkelijk vanwege de mooie zichtassen die zorgen voor de samenhang en de afwisseling door de aanwezigheid van onder andere het landschapspark met gazon en borders, de vlinderweide, elementen zoals de folly (‘nepruine’) en de zonnewijzer en het parkbos.

Het park is rond 2000 uitgebreid gerenoveerd op basis van de Franse- en Engelse parkarchitectuur die in de eeuwen zijn toegepast op het park. Het (dagelijks)beheer van IJssellandschap zorgt ervoor dat het oorspronkelijke ontwerp en de uitstraling op niveau zijn en blijven. Het eens in de zoveel tijd uitvoeren van grootscheeps onderhoud is onderdeel van dit beheer.

De werkzaamheden die zijn uitgevoerd, of nog worden uitgevoerd:

  • Het is een droevig gezicht: een aantal beuken in het park én in het parkbos zijn/waren door de tijd aangetast. De meeste bomen zijn meer dan 100 jaar geleden aangeplant en op respectabele leeftijd. De aanhoudende droogte zorgt dat de beuken nog sneller verzwakken. Zwammen vormden zich onder aan de stam en de bovenkant liet dode takken zien. Nu en dan viel er spontaan een ferme uitgedroogde tak uit de boom en bracht daarmee ook gevaar voor de parkbezoekers. We balen er stevig van, want we hadden deze parkprachten veel liever laten staan, maar we hebben de verzwakte bomen moeten verwijderen.
  • De bestaande zichtassen zijn in de tussentijd minder zichtbaar geworden doordat de toen aangeplante boompjes nu tot grotere bomen zijn gegroeid. Deze bomen zijn gesnoeid, of waar nodig voor het zicht (deels) verwijderd.
  • Het historische karakter is teruggebracht door het verwijderen van in 1999 toegevoegde laantjes. Deze zijlaantjes zijn aan het ontwerp toegevoegd maar niet historisch of monumentaal en hielden het (zon)licht tegen. Hierdoor hebben het gazon en de bloemen en planten in de borders veel moeite te overleven en wordt het oorspronkelijke ontwerp aangetast.
  • In het jonge bosje bij de Folly en langs de Haereweg zijn we gaan ‘verdunnen’. Een tijdje geleden zijn er veel boompjes tegelijk geplant of aan komen waaien die  samen strijden om het meeste licht. Om meer licht en lucht toe te laten is een selectie gemaakt, zodat de bomen die overblijven meer ruimte en dus kans hebben om goed en mooi door te groeien.
  • Begin april 2024 worden de borders opnieuw ingeplant met inheemse planten die aantrekkelijk zijn voor insecten en (kleine) zoogdieren en passen bij het landgoedkarakter.


Er geldt voor de grote bomen een herplantingsverplichting. Een groot deel van de gevelde bomen zijn in en rondom het park elders vervangen door jonge aanplant. Er zijn ook nieuwe lindebomen langs de IJsseldijk geplant. Hierbij kiezen we voor verschillende soorten die passen bij het karakter van het landgoed en ook bij de veranderende klimaatomstandigheden. Door deze diversiteit is de nieuwe aanplant toekomstbestendig en biedt ze voor heel veel soorten insecten en vogels een leefplek.

Zo maken we landgoed De Haere klaar voor de toekomst zodat mens, plant en dier hier tot in lengte van dagen kunnen leven en genieten.

Ons beheer is altijd gericht op de lange termijn. IJssellandschap bestaat 757 jaar en we willen ook de komende 757 jaar én daarna blijven bestaan. We streven ernaar ook voor de volgende generaties een aantrekkelijk landschap te kunnen achterlaten. Natuurlijk passen we ons aan aan de veranderende tijd en verdelen we de toekomst in hanteerbare jaren en doelen.  De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd aan de hand van een meerjarig Landgoedbeheerplan. Lees meer over onze landgoedbeheerplannen op  https://ijssellandschap.nl/ons-nieuws/landgoedbeheerplan-beheren-is-vooruitzien/

Het beukenhout wordt gebruikt als vezelhout, zoals spaanplaat. De takken zijn versnipperd. Een groot deel van deze snippers gaat naar onze werkplaats waar een houtsnipperkachel zorgt voor de warmte van onze loods, de ambulancepost en het privéhuis die op dit adres gevestigd zijn.

 

Nieuwsbrief