Welkom Dick Wichers

Kennismaking met Dick, projectleider verduurzaming gebouwen

Als voormalig eigenaar van een bouwbedrijf met de focus op restauratiewerkzaamheden én als erfgoedspecialist is Dick Wichers een kenner van historische en monumentale gebouwen. Per 1 juni 2023 is Dick IJssellandschap komen versterken als projectleider verduurzaming gebouwen. Hij zet zich de komende 5- 8 jaar in om een groot deel van onze panden toekomstbestendig te maken. Een complexe opdracht.

‘Ik heb er zin in’ zegt Dick. ‘Complex maar ook een mooie uitdaging. Ik ben naast het werk bij IJssellandschap als zelfstandige werkzaam voor twee Twentse landgoederen. Ook daar werk ik aan de verduurzamingsopgave van het vastgoed. Het gaat vanwege de aard van de gebouwen; de historie, de monumentale status en verschillen in bouw en functie -landhuis, boerderij, historische huurwoning- altijd om maatwerk. Per pand wordt in overleg met de bewoners gekeken naar de mogelijkheden. De aanleg van een warmtepomp, dakisolatie of vloerverwarming, heeft immers tijdelijk impact op de bewoners of de onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een pand als Huis Nieuw Rande of Kasteel de Haere waar dagelijks gasten over de vloer komen.

Maar goed, dat zijn al een aantal stappen vooruit. Ik ben deze eerste maanden vooral bezig om de gebouwen me eigen te maken en de bewoners te leren kennen. Daarnaast overleg ik veel met Rudi (Nieuwenhuizen, financieel directeur) en Rob (Ruiter, manager bouwzaken) over de mogelijkheden, prioriteiten en natuurlijk ook de financiële kant, want de verduurzamingsslag vergt een fikse investering en nieuwe afspraken met de huurders. Met Rob kijk ik kritisch naar de *meerjarenonderhoudsplanning ; waar is het haalbaar om regulier onderhoud te combineren met de benodigde stappen naar een duurzamer pand? Dat is puzzelen.

Terug naar de kennismaking met Dick zelf: Hij woont in Harfsen met zijn vrouw Mieke, docent bij Saxion. De 3 zonen wonen op zichzelf.  Na de MTS in Deventer kwam Dick wegens de ziekte van zijn vader al jong in het familiebouwbedrijf.  Met veel liefde heeft hij het bedrijf voortgezet, maar net als bij een groot aantal andere bouwbedrijven was de crisis in 2008 ook desastreus voor het Harfsense familiebedrijf.  Een lastige tijd volgde maar Dick ontwikkelde zich verder. Via de makelaardij, de aankoop van restauratiepanden en o.a. Monumentenwacht Gelderland, nu aanbeland bij IJssellandschap. Hij volgde de stichting al een tijdje. Dick: ‘de vacature die ik op de site tegenkwam paste me als een handschoen qua inhoud en tijdspanne. Blij dat de sollicitatieprocedure positief voor mij heeft uitgepakt.  Ik draag met mijn kennis en ervaring heel graag bij aan een duurzaam IJssellandschap”!

*Zie voor meerjarenonderhoudsplanning: de Mop van Rob

juli 2023, JN

Nieuwsbrief